Ca orice procedură medicală complexă, şi insertia implantului dentar este supusă unor factori de risc care pot influenţa gradul de reuşită, dar şi durata de supravieţuire în timp a implanturilor dentare.
Contraindicatiile generale se refera la boli si afectiuni ce au ca rezultat imposibilitatea de a recurge la implant dentar. Printre aceştia enumerăm:
– BOLI ACUTE SI CRONICE
- Diabetul insulino-dependent
- Reumatismul poliarticular
- Infectiile
- Leucemia
- Afectiunile cardiace sau ale altor organe
– Bruxismul şi fumatul
– BOLI ENDOCRINE
- Acromegalia
- Hiper si hipotiroidismul
- Obezitatea
– AFECTIUNI PSIHICE, NEUROLOGICE SAU ANXIETATE
- Parkinson
- Scleroza multipla
- Epilepsia
- Paralizia
- Nevralgia trigeminala
– INFECTII
- Sifilisul
- Tuberculoza
- SIDA
- Alte boli hematologice infectioase
– BOLI ALE SISTEMULUI OSOS
- Osteoporoza
- Reumatism articular acut
- Alte boli osoase.
Bruxismul este un factor de risc în cazul exercitării forţelor generate direct asupra implantului dentar în timpul osteointegrării. Însă soluţii există! Specialiştii recomandă în astfel de cazuri mărirea timpilor de integrare fără sarcini mecanice, reglarea ocluziei şi purtarea unor protecţii speciale în timpul somnului, dar nu exista garantie 100% asupra trainiciei implantului.
Referitor la fumat, acesta ar trebui eliminat înainte de efectuarea unui implant dentar. De ce? Fiindcă fumatul favorizează anumite complicaţii, el influenţează negativ circulaţia sângelui, oxigenarea ţesuturilor, îngreunează vindecarea după implant. În plus, acest obicei dăunător sănătăţii poate complica păstrarea implanturilor sau grefelor şi produce depuneri de nicotină şi gudron pe formaţiuni sensibile intraorale, sporind astfel riscurile operaţiei de inserare a implantului dentar.
Trebuie menţionat şi că oricare alt risc legat de anumite manifestări alergice la un anumit anestezic sau riscul legat de eventualele hemoragii nu trebuie să te sperie, aceste riscuri fiind identice cu riscurile unei extracţii dentare.
Toate acestea pot fi soluţionate înainte de procedura în sine, atât printr-un set de analize pe care le vei face, cât şi din istoricul tău medical pe care medicul stomatolog implantolog trebuie să-l cunoască.
Pentru a discuta mai multe despre tratamentul prin implant dentar și pentru a putea crea un plan potrivit nevoilor dumneavoastră vă așteptăm la o consultație în clinica noastră.